Ce este certitudinea si incertitudinea?.

Certitudinea este importanta, dar nu cea absoluta. Ea este, pana la urma, un sentiment, iar atunci cand se valideaza de multe ori, isi pierde din farmec. Imi place sa o caut, dar si sa o vad intr-o dinamica; sa fiu mereu in cautare, dar pe drumul cel bun. Cand totul devine foarte clar, interesul scade si capata prioritate proiectele noi.
Cand suntem fortati sa renuntam la a avea certitudini, castigam in adaptabilitate, prin crearea de noi abordari care pot genera progres in timp. Dar care sunt costurile nu descoperim… la timp. Poate castigam in plan personal, emotional, poate ne umanizam mai mult. Incertitudinile au si un impact pozitiv si un rol important in evolutie, dar ca sa-ti depasesti limitele trebuie sa le cunosti, deci sa devina certitudini sau pe-aproape. Incertitudinea inseamna si problemele pe care ni le punem si care inseamna, pana la urma, viata noastra. Nu cred intr-o viata plina de certitudini; ar fi plictisitoare. Dar nici invers, o viata fara repere, fara ceva solid la baza nu m-ar multumi. Termenii sunt prea largi si pot sa fie folositi in contexte foarte diferite, dar asa cum spuneam la inceput, fiecare context are echilibrul lui. Cel economic de azi este rupt si de aici toate efectele secundare majore in celelalte zone.
Cand renuntam la certitudini, renuntam la comoditate. Devenim mult mai atenti la ce se intampla in jurul nostru. Cand suntem obisnuiti sa actionam intr-un cadru preponderent cert, devenim mult mai inflexibili si uitam sa exploram in jurul nostru, uitam sa riscam. Riscul poate conduce la oportunitati extraordinare de dezvoltare pentru cei care stiu cum sa il gestioneze. Cu siguranta, incertitudinile ne ajuta sa evoluam. Pe de o parte, apare necesitatea intensificarii comunicarii atat cu echipa, cat si cu terti (parteneri de afaceri, mediu), iar pe de alta parte, se poate exersa mult mai des creativitatea personala. Este cunoscut faptul ca un mediu in care gradul de incertitudine este ridicat este un mediu propice pentru dezvoltarea unor lideri puternici.
Ce castigam cand suntem fortati sa renuntam la certitudini? Putere, inventivitate, satisfactii daca reusim sa realizam ceva… si dureri de cap, mai mari sau mai mici, daca nu reusim. Incertitudinile ne dezvolta, daca nu ne omoara, ne catalizeaza, daca nu ne duc in depresie. In ce fel ne ajuta? Dau nastere in fiecare dintre noi unor tensiuni creatoare, tensiuni care in mod normal ne ajuta sa tinem drumul drept catre obiectivele pe care ni le-am propus. Problema apare in momentul in care nu suntem pregatiti sa facem fata acestor tensiuni sau, pur si simplu, nu vrem pentru ca suntem conservatori sau doar pentru ca suntem slabi de inger.
Pina vom afla mai multe despre”certitudinile din viata noastra” eu ma simt bine cu certitudinea mea-Traiesc si asta imi ocupa tot timpul-

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s