Presedintele pierde la cacialma „regionalizarea tarii”

Inmormantarea regionalizarii a fost oficiata luni dimineata, de coalitie si confirmata, indirect, de presedinte, cateva ore mai tarziu, in Parlament, spre usurarea tuturor, insotita de promisiunea ca pana la toamna, cand, pasamite, ar trebui reluat subiectul, se va trece la o restructurare si regionalizare a deconcentratelor.

De s-ar face macar aceasta si tot ar fi ceva, caci posturile din seturile de 41 de deconcentrate sunt o sursa de mare risipa, dar si pretioase monede de schimb in mana baronilor locali si in cea a ministrilor.

Este exact motivul pentru care am mari indoieli ca acesta restructurare masiva va fi facuta cu adevarat si nu se va poticni si ea pe undeva, pe termen nedefinit. In plus, nu vad cum poti regionaliza deconcentratele pe structura unor regiuni de dezvoltare fara personalitate juridica. Orice reorganizare ar trebui sa inceapa cu redecuparea hartii, urmand ca institutiile sa urmeze noua structura administrativa. Noi incercam invers, cu mana dreapta la urechea stanga. Dar, repet, sa fie macar atat si ar fi o minune. Deocamdata, suntem la nivel de intentie, mai mult sau mai putin sincera.

Dincolo de acest plan B, anuntat de altfel de T.B inca de saptamana trecuta, proiectul reorganizarii a iesit ferfenita din asa-zisa dezbatere pe tema lui.

In primul rand, cel mai important motiv pentru care el trebuia pus in practica a fost ratat. Nodul coruptiei si clientelismului local ramane neatins. Presedintele de consiliu judetean, cu mai multe sau mai putin deconcentrate pe mana, dar tinand strans pixul pentru si mai multe contracte pe bani publici, ramane Dumnezeul judetului.

Baronii au intrat insa in alerta, caci ceea ce nu i-a ucis i-a facut mai puternici. Vor fi cu atat mai atenti cine va pleca in parlament de pe feudele lor, astfel incat sa fie siguri ca nu vor mai avea asemenea emotii in legislatura urmatoare. Dependenta parlamentarului de baronul local va creste, proportional cu sumele pe care jupanii le vor investi in campania electorala ce va sa vina curind.

In al doilea rand, comunicarea publica jalnica a compromis ideea reginalizarii si in ochii electoratului. Daca partidul stat si presedintele ar fi reusit sa puna pe masa un proiect coerent, care sa explice clar nu numai cum va fi desenata harta, ci si cum se va face descentralizarea, cine ce atributii va prelua, daca oamenii ar fi inteles ca va creste puterea primarului, deci si sansele de reprezentare a intereselor lor, ca fiecare institutie importanta, precum Casa regionala de pensii sau insepectoratul regional scolar, de exemplu, va avea un birou pentru activitati curente in fiecare fosta resedinta de judet, poate ca demersul nu ar fi fost atat de usor de demonizat.
In plus, oamenii sunt deja parliti cu heirupismul guvernamental din care nu a prea iesit nimic bun si se tem, pe buna dreptate, ca va urma o noua nebunie fara cap si fara coada, ca vom taia inainte sa masuram si ne vom pierde cu totii mintile, incercand sa dam de capatul firului, pentru a obtine o simpla hartie.

Dar nici nu avea cum sa existe un astfel de proiect, cand nimeni nu-l voia. Traian Basescu a recunoscut, de altfel, in Parlament, ca subiectul a tot fost discutat cu PDL, insa cam degeaba si ca a iesit sa vorbeasca public cand nu a mai avut ce vorbi cu partidele.

Cert este ca senzatia de improvizatie si lipsa proiectului clar au permis folosirea cu succes a argumentelor nationaliste si manipularea orgoliilor locale ale locuitorilor actualelor capitale de judete.

Asadar, UDMR a salvat baronii coalitiei si sunt gata sa pun pariu ca n-ar fi acceptat absolut nicio varianta care sa presupuna desfiintarea actualelor, judete cu consiliile lor cu tot. Si opozitia este fericita de solutia la care a ajuns coalitia, caci descentralizarea pe actuala structura ar putea chiar sa sporeasca puterea baronului, nu-i asa?
T.B promite ca regionalizarea nu e un subiect abandonat. Eu ma tem ca este de-a dreptul ingropat si cu parastasele facute, iar vointa politica strivitor majoritara este contrara. Si daca presedintele spera sincer ca va putea sa-si impuna vointa in fata celor mai mari interese ale baronilor, cred ca este mult prea optimist.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s